ASIRLIK MAYADAN EKMEK YAPMASINI ÖĞRENİYORLAR
1800’lü yıllara dayanan, Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’nun ekşi maya bankasından kursiyerlerin eğitiminde asırlık fırıncı mayaları kullanılıyor. En eskisi 1809 tarihli Gümüşhane mayası olan mayalarla ekmek ve kek yapmanın tüm inceliklerini öğrenen kursiyerler meslek sahibi oluyor. Ekşi maya ile hazırlanan ekmeklerle beslenmenin faydaları saymakla bitmez. Okulun Eğitim Merkezleri Müdürü Deniz Dindar, “Çok iyi firmalardan akademik oluşumlara kadar birçok kurum bizden izin istiyor” dedi.
Gümüşhane, Tokat, Bolu, Trabzon gibi şehirlerin asırlık ekşi mayaları, İBB’ye bağlı İstanbul İSMEK Fırın ve Pastacılık Okulu’nun ekşi maya bankasında 7 yıldır korunarak eğitimde kullanılıyor. Türk mutfak kültüründe değerli bir yere sahip olan ekşi maya, okulda verilen fırıncılık eğitiminde kursiyerlere tanıtılmakta, ekmek ve kek yapımında kullanılmaktadır. 16’dan 70’e herkesin eğitim alabileceği okulda, mayalar üzerinde Ar-Ge çalışmaları yürütülürken, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için kursiyerler yetiştiriliyor. Ekşi maya ile hazırlanan tariflerle beslenmenin faydaları saymakla bitmiyor.
EN YAKISI 1809 GÜMÜŞHANE; 70’E YAKIN AR-GE VAR
Enstitü İstanbul İSMEK Fırın ve Pastacılık Okulu Eğitim Merkezleri Müdürü Deniz Dindar, okulun ağırlıklı olarak fırıncılık ve pastacılık eğitimi verdiğini belirtti. Dindar, “Türkiye’de bir ilk diyebiliriz, bu yıl itibariyle bir laboratuvar programı başlattık. Bu laboratuvar programında tahıl analizleri yapıyoruz. 9 adet ekşi mayasımız var. En eskisi 1809 tarihli Gümüşhane mayasıdır. Ekşi mayamız var.Tamamen kendi eğitmenlerimizle geliştirdik.Mayaları haftalık olarak besliyoruz.Zorundayız, 7 yıldır aktif bir maya bankamız var.Şu anda hem ulusal hem de uluslararası boyutta 9 mayamız var. Bu ekşi mayalardan birçok tarifimiz var. Ar-Ge departmanında çok iyi kullanıyoruz” dedi.
“MAYA İSTİYORLAR” Yurt dışından da maya talebi olduğuna dikkat çeken Dindar, “Çok uygun firmalar ve akademik oluşumlar da bizden maya talep ediyor. Eğitim anlamında işbirliklerine açığız. Bölgesel olarak kadın katılımcı profilimiz var. “Bölgesel iş bulma büroları aracılığıyla da satış yapıyoruz. Ayrıca bölgesel istihdam ofisleri aracılığıyla işe yerleştirmeler yapıyoruz. Şube önemli bir kalifiye eleman profiline sahiptir. Diğer okullarımızdan ve buradan karşılıyoruz” dedi.
“BÖYLE BİR MAYA BANKASI OLUŞTURMAK DEĞERLİ BİR HEDEF” Dindar, “Türk mutfak kültüründe ekşi maya kültürü çok değerlidir. Anneannelerimizin çeyizlerinden kalan bir mirastır. Bu nedenle biz de küçükken ekmek kültürümüzü çok iyi yansıtmayı amaçladık. fırıncılık okulunun kurulması. Bu konuda da çok önemli Ar-Ge çalışmaları yaptık. Okulumuzda ekşi maya geliştirmek ve küçük bir maya bankası oluşturmak bizim için değerli bir hedefti.”
“DAHA UZUN SERT TUTUYORLAR” Kıdemli Gıda Yüksek Mühendisi Senem Karlıdağ da ekşi mayadan hazırlanan ürünlerin faydalarına değindi. Karlıdağ, “Ekşi mayaların beslenmemizde büyük etkisi var. Literatür çalışmaları sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguluyor. Glisemik indeks sık karşılaştığımız bir sorun. Besinlerin tüketim sıklığı, tekdüze beslenme bazı sorunlara yol açabiliyor. maya, bizim adımıza karbonhidratları parçalamaya başlar.Bunlarla üretilen çalışmaları tükettiğimizde vücudumuza daha düşük güç düzeyinde bir eser alırız.Bizi daha uzun süre tok tutar.İnsülin direncimiz yükselmez veya Glisemik indeksi düşük eserler ortaya çıkarıyoruz.Bu tür ekşi mayalarla hazırlanan ürünleri düzenli aralıklarla tüketmek bizim için önemli.”
7 yıldır eğitmenlik yapan Muammer Şimşek, “Yerli ve yabancı ekmek eğitimlerimizin tamamı burada verilebiliyor. 16 yaşından itibaren 70 yaşına kadar burada öğrencilerimiz var. Gerçek donanım, gerçek hammadde ve kusursuz ustalık değerlidir.Burada yetişen katılımcılarımız aynı zamanda gerçek ustalar olarak yetişmektedir.Diğer ekmeklere göre ekşi mayalı ekmek her zaman ön plandadır.Bizim ekmeğimizin dayanma süresi diğer ekmeklere göre 7 gün daha uzundur. Ekmeği kendileri yapıyorlar” dedi.
“KENDİM İÇİN KONUT ATÖLYESİ YAPTIM” Kursiyer Işıl Dığdığ, “Bu eğitimde endüstriyel mayasız yüzde 100 ekşi mayalı ekmekler yaptık. Buradaki bilgiler altın değerinde. Bilgi açısından merakım için geldim. Ekmek bir okyanus. , ekşi mayalı ekmek ayrı bir okyanus. Şu anda küçük açılımlar ve teklifler geliyor” dedi.
Devrim Mumcuoğulları ise “Kendime konut atölyesi kurdum ve evi kendi markamla satarak konut işi kurdum. Bu eğitimler sayesinde kendi ürün yelpazemi genişleteceğim. reçetemizi soran insanlar, elimizden geldiğince paylaşıyoruz. Kendi tariflerimizi oluşturabilecek seviyeye geldik.”